Skip to content
Merlijn de Gilde

Merlijn de Gilde

4,5 jaar onderweg...

Merlijn helpt klanten met allerlei vraagstukken op het gebied van verandering. Hij geeft organisaties advies in de breedste zin van het woord. De publieke sector en dan specifiek de rijksoverheid is zijn domein, daar voelt hij zich als een vis in het water. Wat hij het liefst doet is mensen bewegen en enthousiasmeren. Zijn inzet, nieuwsgierigheid en de oprechte interesse die hij heeft in mensen zorgen ervoor dat hij afdelingen en soms zelfs hele organisatie in beweging krijgt. Hiervoor spreekt hij de taal van de organisatie en weet hij waar mensen ’s nachts van wakker liggen.

Hoeveel jaar ben je onderweg?
Op de kop af 4,5 jaar, waarvan een jaar voor GalanNXT. De laatste jaren heb ik ‘leren werken’, maar ook reflecteren, grenzen bewaken en ‘nee’ durven zeggen. Bij NXT is er ook veel aandacht voor de ‘zachtere kant’ van het werk.

Wat is je volgende bestemming?
Uiteindelijk wil ik ergens aan het roer staan. Bij een grote uitvoeringsorganisatie bijvoorbeeld of als staatssecretaris.

Hoe is het om voor GalanNXT te werken?
Ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben. Naast veel vrijheid vind ik het een bonus om met de zeer ervaren professionals van de Galan Groep samen te werken. In mijn directe collega’s vind ik vooral veel herkenning. Zij zijn net als ik enorm ambitieus en hebben het verlangen om de maatschappij en samenleving een beetje effectiever te maken.

Wat is jouw rol binnen het team?
Bij GalanNXT gaan we niet alleen bij klanten, maar ook bij onszelf uit van de capaciteiten die er binnen een team of organisatie zijn. Zo hebben we onlangs een kleureninzicht gedaan (Insights discovery). Hier kwam uit dat ik naast een enthousiast, positief persoon ook iemand ben die graag op de voorgrond treedt en zo mensen in beweging brengt. Deze inzichten gebruiken we om elkaar in teamverband te versterken.

Waarin ben je onderscheidend?
Wat ik leuk vind, is om mensen te bewegen, te enthousiasmeren en mee te krijgen. Ik kan dit goed, omdat ik oprecht geïnteresseerd ben. Dat ik graag een helpende hand toesteek, betekent niet dat ik niet resultaat gedreven ben. Integendeel.

Wat is typisch Merlijn?
Als ik ergens in ben geïnteresseerd wil ik er écht alles over weten. Ik kan avonden bijna maniakaal alles wat los en vast zit verslinden over bijvoorbeeld alpinisme of permacultuur.

Wijze les
Een waardevol inzicht voor mij was dat het goed is om af en toe je mond te houden. Zo geef je anderen de ruimte. De kunst is om op het juiste moment weer aan te haken.

Wat weten veel mensen niet over je?
Dat ik een lastige en uitdagende jeugd heb gehad. Ook met mijn vrijwilligerswerk loop ik niet te koop, omdat dat voor mij heel vanzelfsprekend is.