Skip to content
Chris van Beek-3

Ricardo Copier

7 jaar onderweg...

Ricardo Copier is een analytisch sterke organisatieadviseur. Hij is betrokken bij de maatschappelijke uitdagingen en de doelen van de organisaties waar hij werkt. Ricardo weet zich onderwerpen snel eigen te maken. Vanuit de context werkt hij aan heldere adviezen en praktische oplossingen. Daarbij brengt hij rust, is hij open en benaderbaar. Met zijn achtergrond in organisatieantropologie heeft hij oog voor de “onderstroom”. Welke rollen, patronen en gewoonten kenmerken deze organisatie? Naast een onderzoekende houding heeft hij een sterke drive om resultaten te realiseren. Ricardo overziet de grote lijnen en werkt gelijktijdig op detailniveau aan concrete opdrachten. Hij vertaalt zijn bevindingen in concrete acties en voert deze uit. Daarin stemt hij verwachtingen steeds af met opdrachtgevers en stelt hij in samenspraak de doelen scherp.

Hoeveel jaar ben je onderweg?
Ik ben ongeveer 7 jaar onderweg en vanaf mei 2021 verbonden aan GalanNXT. Na mijn bachelor Economie en master in Organisatieantropologie ben ik aan de slag gegaan bij adviesbureau Jonge Honden. Hier heb ik uiteenlopende opdrachten in het publieke domein gedaan en was ik als ondernemer verantwoordelijk was een deel van het bedrijf. Als mede-eigenaar waren er 5 tot 10 andere jonge honden in wisselende samenstelling bij mij in dienst. Ik was verantwoordelijk voor hun persoonlijke ontwikkeling en de omzet bij opdrachtgevers. Het begeleiden van de mensen die bij mij in dienst waren gaf me ontzettend veel energie.

Wat is je volgende bestemming?
Ik wil me de komende jaren ontwikkelen als top organisatieadviseur die maatschappelijke uitdagingen weet te duiden en te vertalen tot praktische oplossingen.

Hoe is het om voor GalanNXT te werken?
Het is fijn om deel uit te maken van een dynamisch en betrokken team. Samen houden we elkaar scherp en bouwen we aan ons eigen team binnen de Galan Groep. Wat mij vooral aanspreekt aan NXT is de focus op ontwikkeling van de klanten, van de organisatie en van elkaar.

Jouw rol in het team?
Ik ben een verbinder. Ik stel veel vragen, zie kansen en weet mensen aan elkaar te verbinden. Daarin voel ik me verantwoordelijk voor de collectieve uitkomst.

Waarin ben je onderscheidend?
Ik doorzie snel verhoudingen in een groep of organisatie. Door oprechte interesse en nieuwsgierigheid weet ik naast de formele organisatie ook de informele organisatie boven water te halen. Vaak zit juist in de informele organisatie de meeste weerstand tegen ontwikkeling en verandering. Het is mijn overtuiging dat als je écht aan de slag wilt met de organisatie je dat aspect zeker niet moet vergeten.

Wat is typisch Ricardo?
In eerste instantie rustig en observerend, vervolgens ontzettend betrokken bij en verantwoordelijk voor het team.

Wijze les?
Stel vragen! In veel overleggen en organisaties worden termen gebruikt die vaak maar bij een klein deel van de deelnemers écht duidelijk zijn. Er is schroom om door te vragen. Ik heb ontdekt dat het stellen van juist die basale vragen een ontwikkeltraject open kan breken.

Wat weten veel mensen niet over je?
Dat ik enorm houd van feitjes. Als ik ergens ben geweest ga ik altijd op zoek naar de achtergrond van die plek. Wat is de geschiedenis, hoeveel mensen komen hier jaarlijks en zijn er nog plannen voor de toekomst? Pas als ik dat heb opgezocht kan ik rustig slapen.