We leven in een dynamische wereld met veel activiteiten, informatie en kansen, waarbij we volop in verbinding zijn met andere mensen. Die dynamiek en verbinding brengen mooie mogelijkheden met zich mee, maar brengen soms ook de balans tussen werk en privé uit evenwicht. Het spanningsveld tussen ambitie en stress is herkenbaar binnen GalanNXT. Jessica van der Plas en Herm van Veen vertellen hoe zij hiermee omgaan.
GalanNXT is ambitieus. Dat zie je terug bij zowel individuele adviseurs als in de manier van werken binnen de organisatie. NXT-adviseurs worden gekenmerkt door een hoge mate van gedrevenheid, zijn leergierig en doen vaak naast hun werk nog verschillende nevenactiviteiten. Daarnaast ben je als NXT-adviseur niet alleen aan het werk bij de klant, maar bouw je ook samen aan het merk GalanNXT en hebben we een ontwikkelprogramma met opleiding, intervisie en mentoring. Ondanks het feit dat we niet naar maximale declarabiliteit streven en het theoretisch in een week van gemiddeld 40 uur past, is de realiteit weleens anders.
Verveling, flow en stress
De perfecte balans in een werkdag of werkweek is in de consultancybranche een uitzondering of bestaat zelfs niet. Het gebrek aan balans en een beetje stress is volgens ons dan ook geen probleem. Immers, om je te kunnen ontwikkelen heb je uitdaging nodig. Daar hoort ook een gezonde dosis stress bij. Als de uitdaging echter te lang te groot is, bijvoorbeeld door te veel verantwoordelijkheid, te veel werk of te grote onzekerheid, is dit schadelijk. Mihaly Csikszentmihalyi[1] schrijft over verveling, flow en stress. Volgens de auteur zit je in een flow op het moment dat je een goed evenwicht hebt tussen de uitdaging van een taak en de vaardigheden om die taak uit te voeren. Als de taak te moeilijk is, ontstaat stress. Als de taak te makkelijk is, ontstaat verveling. Naast de mate van uitdaging en ontwikkelde vaardigheden speelt ook de factor tijd een belangrijke rol. Uiteindelijk zitten er maar 24 uur in een dag en zeven dagen in een week, waarin ook gegeten, geslapen en ontspannen moet worden.
Om te ontwikkelen heb je uitdaging nodig. Daar hoort een gezonde dosis stress bij.
Scherp blijven als team en als individu
Bij GalanNXT zijn we bewust bezig met het thema stress en hebben we aandacht voor de factoren: uitdaging, vaardigheden en tijd. Jessica: “Als team letten we goed op elkaar. Niet in een betuttelend manier, maar omdat we oprecht zuinig op elkaar zijn. We bevinden ons in dezelfde levensfase, kennen elkaars talenten en de bijbehorende valkuilen. Daarbij wordt onze huidige maatschappij gekenmerkt door een hoeveelheid aan informatie, mogelijkheden en keuzes die ongezond zijn voor onze hersenen. Het is aan onszelf om een strategie te zoeken hoe om te gaan met al die mogelijkheden, want deze zullen eerder toenemen dan afnemen. Binnen het team bespreken we dit tijdens intervisiesessies of de teammeetings. Ook zijn we er alert op om tijdens interne besprekingen of een telefoontje met een collega te starten met de vraag hoe het gaat. Door hier tijd voor te nemen en door te vragen als we merken dat iemand stress heeft, ontstaat er een moment van reflectie en kijken we of we zaken kunnen aanpassen.”
‘Wat vind ik belangrijk in mijn leven?’
Ook op individueel niveau is er aandacht voor het thema. Ontwikkelen en reflecteren zit in het DNA van elke NXT-adviseur. Herm: “Voor mij start het wijs omgaan met tijd met mijn waarden als persoon. De vraag ‘wat vind ik belangrijk in mijn leven?’ probeer ik door te vertalen naar de ‘begroting van mijn tijd’.” Hiervoor heeft Herm een soort ‘ideale week’ voor zichzelf uitgeschreven waarin hij voor alle zaken die hij belangrijk vindt aangeeft hoeveel dagdelen hij er aan wil besteden. Een x aantal dagdelen voor zijn werk, maar bijvoorbeeld ook tijd voor zichzelf om op te laden, tijd om te sporten, tijd met zijn vrouw, met vrienden en tijd om muziek te maken.
Wijs omgaan met tijd start met mijn waarden als persoon
Per week vertaalt Herm zijn tijdsbegroting in acties die hij wil uitvoeren. “Dit voorkomt dat ik te lang bezig ben met bepaalde werkzaamheden en werkt voor mij als een stok achter de deur. Ik ben mij er hierdoor bewuster van dat te lang werken aan één van mijn acties ten koste gaat van iets anders dat ik belangrijk vind. Of het altijd lukt om mij aan deze begroting te houden? De eerlijkheid gebied te zeggen dat het een proces van vallen en opstaan is. De ene week gaat het beter dan de andere. Maar het creëert wel bewustzijn en helpt mij mijn tijd zoveel mogelijk te besteden aan dat wat ik echt belangrijk vind. En het voordeel is dat je elke week weer een nieuwe kans hebt om het beter te doen dan de voorgaande week!”
Wil je ook werken binnen een team met genoeg uitdaging en een gezonde dosis stress om te ontwikkelen? Kijk dan bij onze NXT Step.
[1] M. Csikzentmihalyi (2007), Flow, psychologie van de optimale ervaring. Amsterdam: Boom Uitgevers.