Liberating Structures is een van methodieken waar GalanNXT graag mee werkt, omdat het gedachtegoed van deze methodiek goed aansluit bij onze eigen principes. In deze blog lees je meer over hoe we Liberating Structures succesvol hebben ingezet voor de Universiteit Utrecht.
Liberating Structures heeft als doel de kwaliteit van interacties te verhogen en bestaat uit een verzameling van 33 werkvormen. Letterlijk vertaald ‘bevrijdende structuren’. Bij Liberating Structures draait het om het vergroten van eigenaarschap. De volle potentie van de groep wordt ingezet, waardoor deze effectiever en productiever wordt. De betrokkenheid van de groep, het ontketenen van talent en creativiteit en een balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid staan altijd centraal. De werkvormen zijn geschikt voor groepen van 2 tot 1.000 mensen.
Wat is de toegevoegde waarde?
- Het creëert energie door een hoge dynamiek en betrokkenheid;
- Er ontstaan nieuwe inzichten en bruikbare output;
- Het versterkt het organisatienetwerk;
- Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen medewerkers;
- Medewerkers krijgen en nemen eigenaarschap;
- Het minimaliseert het remmende effect van hiërarchie en machtsdynamiek in een groep;
- De structures zijn makkelijk aan te leren en je kan ze in elk interactie-moment toepassen, waardoor ze goed te integreren zijn in het dagelijks werk (vergaderingen, werksessies, etc.).
Voor elke situatie is er een passende Liberating Structure of combinatie, een string genaamd
Innovatie en activatie
Voor elke situatie is er een passende Liberating Structure of combinatie, een string genaamd. De structures doorbreken de bestaande inefficiënte patronen binnen bijeenkomsten; je mail bijwerken tijdens een overleg of presentatie is er dus niet meer bij. Door de werkvormen slim toe te passen, leiden bijeenkomsten tot innovatie en activatie.
Liberating Structures in de praktijk
De methodiek Liberating Structures is door adviseurs Eva Smeele en Martijn Giezeman succesvol toegepast bij een opdracht voor de Universiteit Utrecht. GalanNXT was gevraagd om de bedrijfsvoering van een van de faculteiten te versterken en daartoe een verkennende workshop te begeleiden. Door voor de workshop de werkvormen, 9 whys, appreciative interviews en purpose-to- practice (P2P) in te zetten werd in een halve dag gezamenlijk de essentie van het vraagstuk doorgrond en focus in de activiteiten aangebracht. Ook kwam er een tastbaar plan met de bedoeling, de principes en de aanpak. Door op deze manier te werk te gaan, ontstond er direct ook draagvlak voor het plan.
Passende structures selecteren
Adviseur GalanNXT Eva: “Tijdens de Tijdens de workshop konden we daadwerkelijk de medewerkers mobiliseren om samen na te denken over het vraagstuk rondom de bedrijfsvoering. Er was behoefte om daar samen iets op te ondernemen, maar door onduidelijkheid en ontbrekend vertrouwen op basis van het verleden kwam dit voorheen niet van de grond. De werkvormen van Liberating Structures doorbraken deze patronen en zorgden voor nieuwe verbindingen en het versterken van bestaande verbindingen. Hierdoor zag je dat er meer dynamiek en vertrouwen ontstond en mensen zich gingen uitspreken. Dat is precies de waardevolle input waar we als NXT naar op zoek zijn; van daaruit kun je samen vooruitgaan.” Adviseur Martijn vult aan: “Met een beperkte voorbereiding, één designsessie met enkele sleutelspelers, kan je aan de slag en binnen een dagdeel verkennen, verbinden en direct beginnen met een verandering.”