Naast het collectieve ontwikkelprogramma is er een individueel ontwikkelbudget voor elke NXT-adviseur. In verschillende blogs zullen we uitlichten hoe NXT-adviseurs dit budget inzetten. Deze week vertelt Jessica meer over haar opleiding Management & Organisatieontwikkeling vanuit de Transactionele Analyse.
Transactionele Analyse
Ik maakte kennis met de Transactionele Analyse (TA) tijdens het ontwikkelprogramma bij mijn vorige werkgever. De TA werd toen ingezet om meer inzicht te krijgen in onze eigen persoonlijkheid en de interactie met anderen. De theorie staat bekend om zijn praktische modellen om gedrag van en communicatie tussen mensen beter te begrijpen. Dit om als individu autonoom te denken en handelen, in plaats van geleid te worden door ineffectieve gedachten en gedragspatronen. Na de persoonlijke focus tijdens mijn traineeship was ik benieuwd naar wat de TA mij nog meer kon brengen als organisatieadviseur. Daarom startte ik vorig jaar met de opleiding Management & Organisatieontwikkeling aan de TA academie, waarbij je de TA toepast op complexe vraagstukken in organisaties en expliciet kijkt naar groepsdynamiek.
Mooie lessen
De opleiding was intens met vijf keer een tweedaagse, het nodige leeswerk, tussentijdse intervisie en het schrijven van een proef. Maar exact door deze intensiteit was de impact groot. Bekende thema’s uit de TA waar we aan werkten waren: contracteren, script van personen en groepen, psychologische spel, leiderschap en ethiek. De opleiding gaf mij met name inzicht in de grote mate van afhankelijkheid en verbinding binnen groepen. Wanneer we samen werken met andere mensen hebben we bedoeld of onbedoeld altijd invloed op elkaar. Een situatie of het gedrag van een persoon is zelden te isoleren van de groep zelf.
De opleiding gaf mij met name inzicht in de grote mate van afhankelijkheid en verbinding binnen groepen.
Een tweede belangrijke les voor mij was het inzicht hoe onze intenties, ons feitelijk gedrag en de interpretaties van anderen van dat gedrag kunnen verschillen. Wanneer we effectief willen samenwerken, is het checken van intenties en interpretaties dus erg behulpzaam. We kunnen nu eenmaal niet in elkaars hoofd kijken. En van aannames wordt de wereld ook niet altijd een betere plek. Dus liever een extra check bij iemand na uitspraak of actie die jij niet begrijpt, dan een aanname vanuit je eigen ideeën en overtuigingen.
In de praktijk
Zowel professioneel als privé kan ik de TA vaak toepassen in de praktijk. Op individueel niveau helpt het vooral mijn eigen gedachten en overtuigingen als professional beter te begrijpen in verschillende situaties. Omdat we als adviseurs juist in veel verschillende contexten werken, is dat geen overbodige luxe. Dit inzicht helpt wanneer een relatie met een opdrachtgever stroef loopt of je merkt dat je vaak langs elkaar heen praat met je naaste collega’s. Wanneer ik meer inzicht heb ik mijn eigen denkpatronen, helpt het mij om bewuster de keuze te maken om wel of niet in die denkpatronen mee te gaan. Deze keuze helpt bij het autonoom denken en handelen en biedt mij de handvatten om een gesprek aan te gaan met die opdrachtgever of aan mijn collega’s te vragen hoe zij vinden dat het met onze communicatie gaat.
De TA helpt om de dynamiek bij opdrachtgevers of binnen ons eigen team beter te begrijpen.
Daarnaast helpt de TA mij om de dynamiek bij opdrachtgevers of binnen ons eigen team beter te begrijpen. Zoals ik hierboven beschreef, hebben we bedoeld en onbedoeld veel effect op elkaar binnen groepen. We ontwikkelen patronen in communicatie en samenwerking, die op bepaalde vlakken effectief zijn, maar ook in de weg kunnen staan bij het bereiken van onze doelen. De modellen van de TA helpen mij om overtuigingen, acties en interpretaties te destilleren uit een complexe situatie en deze als externe adviseur bespreekbaar te maken bij een opdrachtgever. Organisaties blijven verzamelingen van mensen. Dus een innovatieve strategie, nieuwe inrichting of procesoptimalisatie kan alleen slagen als we de dynamiek en samenwerking tussen deze mensen meenemen in ons werk.
Ben je naast deze eerste inzichten van Jessica benieuwd naar meer concrete voorbeelden of modellen uit de TA, neem gerust contact met haar op. Ze praat er graag met je over door! Meer informatie over werken en ontwikkelen bij NXT, vind je bij de NXT Step.