Skip to content

Fuseren betekent samen leren

De klant is uiteindelijk zelf eigenaar van de koers en ontwikkeling.

Het vraagstuk

Wij zijn door de Wageningen Food en Safety Research (WFSR) gevraagd hen te helpen bij ‘de zachte kant’ van de integratie van twee laboratoria. Vragen die aan bod kwamen: Wat betekenen onze kernwaarden voor ons en hoe geven we daar als team invulling aan? Wat maakt ons een team en waar staan wij voor? Hoe willen we met elkaar samenwerken? En tot slot: hoe creëren wij het ‘wij-gevoel’ zodat we van de spreekwoordelijke twee bloedgroepen samengaan tot één organisatie?

NXT aanpak

Samen met de klant hebben we voor alle teams een reeks van drie teamsessies ontworpen, waarin bovenstaande thema’s aan bod kwamen (wij-gevoel, kernwaarden, teambeleving en samenwerken). Ons Galan-team bestond uit drie NXT’ers (HermTim en Barbara) en twee collega’s van de Galan Groep. Met zijn vijven vormden we het collectief van teamcoaches.

Onze rol als teamcoach evolueerde gedurende het traject. Door middel van co-creatie werkten we samen met vertegenwoordigers (ambassadeurs) van de organisatie, die hun specifieke kennis van de organisatiecontext inbrachten. Daarnaast dienden deze ambassadeurs als klankbord en enthousiasmeerden zij de rest van de organisatie. Tot slot hebben we de ambassadeurs opgeleid als co-begeleiders, zodat ze in staat zijn het stokje over te nemen en blijvende doorontwikkeling brengen. Uiteindelijk is de klant zelf de eigenaar van de koers en ontwikkeling.

De leidinggevenden zijn daarom steeds actiever betrokken bij het ontwerpen en faciliteren van de sessies. Wij hielpen de leidinggevenden hierbij door het faciliteren van leidinggevendensessies en een afsluitende train-de-trainer waarin ze een toolbox meekregen met teamoefeningen en werkvormen waarmee ze met hun eigen team aan de slag konden.

Daarnaast waren er gedurende het programma ook verschillende werkgroepen. Zo was er o.a. een werkgroep die zich bezighield met het Meten & Monitoren van de ontwikkeling en een werkgroep Communicatie.

Deze opdracht hebben we als een onwijs interessante en unieke samenwerking beleefd. Het was gaaf om met zo’n groot en hecht team vanuit Galan te werken. Ook de samenwerking met WFSR was heel prettig: ruimte voor de menselijke maat, een ontzettende drive en een constructief kritische houding die het programma naar een hoger niveau hebben getild.

Resultaat

We hebben met een goed gevoel het stokje overgedragen. Samen zijn er veel stappen gezet en WFSR gaat als eigenaar verder op de ingeslagen weg. De leidinggevenden kunnen nu samen met de ambassadeurs en de toolbox verder met hun teamontwikkeling.

Foto Herm

Bellen met NXT

Kennismaken met de frisse aanpak van GalanNXT?
Marten ten Kleij vertelt er graag meer over.

Telefoon +31 (0)35 220 00 00