Sigrid brengt in een groepsbesluit alle perspectieven samen

Onze GalanNXT-adviseurs volgen regelmatig trainingen en workshops om zo te investeren in hun eigen ontwikkeling en dit direct in te kunnen zetten bij hun opdrachtgevers. In dit blog vertelt Sigrid over de training Deep Democracy. Sigrid begeleid regelmatig groepen en krijgt energie van een hoog werktempo. Met deze training heeft zij het inzicht gekregen in hoe haar persoonlijke voorkeuren effect kunnen hebben op het groepsproces en besluit. In dit blog lees je meer over de methodiek van Deep Democracy en de meerwaarde hiervan in Sigrids werk.

 

Sigrid, welke training heb jij gevolgd?

Ik heb de training Deep Democracy gevolgd. In deze training leer je hoe je in een groep met mensen constructief omgaat met de verschillende deskundigheden en invalshoeken van ieder individu. In mijn werk zie ik vaak dat we geneigd zijn om ‘de meeste stemmen gelden’ toe te passen bij het maken van een groepsbesluit. Hierdoor ga je voorbij aan de kennis van mensen met andere ideeën. De stappen van Deep Democracy helpen bij het onderzoeken van de verschillende perspectieven. Juist minder populaire perspectieven of ideeën die wat vreemd lijken kunnen ontzettend waardevol zijn. Met Deep Democracy voeg je de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit. Dat geeft een rijker en een meer breed gedragen besluit in de groep.

Waarom was de training voor jou relevant om te volgen?

Ken je dat gevoel, dat er een olifant in de kamer is? Je weet dat er iets speelt in een groep, maar je kunt niet de vinger erop leggen wat er precies speelt en niemand die het benoemt? Dat is wat ik graag wilde leren: het onbesproken bespreekbaar maken. Ik raakte in gesprek met een oud-collega en teamcoach. Zij tipte mij deze training om meer inzicht en grip te krijgen op de groepsdynamiek en deze terug te geven. Zo leer je in de training om een groep verder te helpen wanneer ze vastlopen.

Het onbesproken bespreekbaar maken.

Welk inzicht blijft jou het meest bij?

Het effect dat ik kan hebben op een groepsbesluit door mijn persoonlijke voorkeuren. Zelf krijg ik veel energie als het tempo hoog ligt, knopen worden doorgehakt en ik een groep kan helpen aan de slag te gaan. Tijdens de training heb ik geleerd dat het tempo en de uitkomst van het besluitvormingsproces niet mijn verantwoordelijkheid zijn, maar die van de groep. Het is aan mij als begeleider om het proces in goede banen te leiden, een setting te creëren waar mensen zich durven uit te spreken, iedereen de ruimte krijgt om zijn stem te laten horen en actief op zoek te gaan naar andere zienswijzen. Hetgeen dat mij het meest is bijgebleven is hoe belangrijk en ook hoe moeilijk het is om als begeleider een neutrale rol in te nemen en de verantwoordelijkheid voor het nemen van een besluit bij de groep te laten.

Het tempo en de uitkomst van het besluitvormingsproces zijn niet mijn verantwoordelijkheid, maar van de groep.

Hoe wil je de training toepassen in je werk?

Ik denk dat ik alle facetten van deze training kan toepassen in mijn werk, ook wanneer ik niet de rol van procesbegeleider vervul. Enerzijds heeft dit te maken met dat wat ik geleerd heb over mijn eigen voorkeuren. Dat ik bijvoorbeeld energie krijg van tempo maken, betekent niet dat snelheid altijd nodig is. De komende periode wil ik bewust de afweging maken om deze kracht in te zetten. Op sommige momenten bereik je juist meer door anderen het tempo te laten bepalen. Anderzijds wil ik actiever op zoek gaan naar standpunten van anderen die misschien niet direct aansluiten bij die van mijzelf. Ik denk dat dit de grootste uitdaging is, het is immers menseigen om gelijkgestemden op te zoeken.