De week van Ricardo

Onze werkdagen als adviseurs bij GalanNXT zijn zowel per adviseur als per dag erg verschillend. Om een beeld te geven bij onze dagelijkse werkzaamheden, schrijven we over ‘de week van’. In deze blog vertelt Ricardo Copier over zijn werkweek.

Maandag
Ik ben nu iets meer dan een maand werkzaam bij GalanNXT. Hoewel ik enerzijds nog veel aan het ontdekken ben, merk ik anderzijds dat veel ook al erg vertrouwd voelt. Dat komt zeker door de warme ontvangst die ik heb gehad bij GalanNXT en binnen de Galan Groep. Ik neem je graag mee in mijn week. Die begint met een online terugkoppeling van een onderzoek dat ik heb uitgevoerd voor een klant. Deze klant ken ik nog van mijn vorige baan. De opdracht maak ik binnen GalanNXT af. Door interviews af te nemen heb ik onderzoek gedaan naar de toekomst van de HR-afdeling van deze organisatie. Via Teams geef ik een terugkoppeling van mijn bevindingen aan een afvaardiging van deze afdeling. De eerste reacties zijn goed, de aanvullingen schrijf ik op om later in de week te verwerken. In de middag ontmoet ik een andere adviseur die mogelijk zal gaan samenwerken met de Galan Groep op een opdracht die zojuist gestart is. Voor die opdracht zal ik zo goed als fulltime aan de slag gaan de komende tijd. Op dit moment staan veel van mijn acties in het teken van deze klant en de vraag goed leren kennen. Na de kennismaking gebruik ik de rest van mijn dag daarom om verder in te lezen.

Dinsdag
Dinsdag begint op locatie bij de klant. Eindelijk ‘mag’ ik meer de deur uit om werk op locatie te doen. Bij mijn vorige werkgever en bij GalanNXT is de stelregel dat thuiswerken het uitgangspunt is. Gelukkig geven de versoepelingen ruimte om zo nu en dan ook op locatie te zijn. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd over ook op afstand effectief zijn, maar door weer op locatie te zijn merk je wat een meerwaarde dat kan hebben. Deze klant staat voor een grote uitdaging. In het gesprek met het managementteam hebben we het over het proces dat we samen gaan doorlopen, maar ook over de gevoelens die daarbij komen kijken. Dat laatste deel was online veel minder uit de verf gekomen. In de middag werk ik aan de evaluatie van het NXT Ontwikkelprogramma. Als een van de eerste interne opdrachten heb ik het op mij genomen om bij mijn collega’s feedback op te halen over ons ontwikkelprogramma. Wat gaat er goed? En waar kan dit programma nog in verbeteren? Dit ‘klusje’ is een mooie manier om GalanNXT goed te leren kennen. Ik vat de uitkomsten samen voor het management van de Galan Groep. Het grootste deel van dit programma wordt gefaciliteerd door collega’s. De evaluatie zal daarom bij een van de partneroverleggen gebruikt gaan worden.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij hoe snel ik op mijn plaats ben binnen GalanNXT: een heel fijn gevoel

Woensdag
Woensdag is het tijd voor overleg met de twee Galan-collega’s met wie ik de opdracht voor de nieuwe klant uitvoer. We bespreken de kennismakingen en de eerste uitkomsten. Het tijdspad is ambitieus en er zijn veel ontwikkelingen, dus er is – hoewel we nog maar 2 weken bezig zijn – genoeg te bespreken. De twee collega’s zijn beiden ervaren organisatieadviseurs en ik besef me hoeveel ik al in deze korte tijd van hen geleerd heb. Wat ik fijn vind aan de manier van werken bij de Galan Groep is dat we echt als een team opereren. Hoewel ik misschien wel 20 jaar minder werkervaring heb dan de adviseurs waarmee ik werk voel ik me heel serieus genomen in het werk. Ik kan observaties en ideeën inbrengen zodat we samen tot het beste plan van aanpak komen.

Donderdag
Deze dag geef ik weer terugkoppeling over het onderzoek dat ik voor mijn andere klant uitvoer. Deze keer aan de OR. De feedback verwerk ik samen met die van maandag tot een definitief advies waar ik de rest van de ochtend aan werk. In de middag werk ik aan een presentatie voor het overleg van de bestuurders van de andere klant. In deze presentatie geven we onze eerste bevindingen en doen we een voorstel voor onze aanpak. Tegen het einde van de middag verstuur ik de presentatie naar mijn collega’s voor een laatste ronde van feedback.

Vrijdag
Deze dag staan er nog twee afspraken gepland, tussendoor werk ik mijn mailbox bij en doe ik wat administratie. In de ochtend overleg ik met andere NXT’ers van de werkstroom Ontwikkeling. Met een team van vier personen verzorgen wij het trainings- en opleidingsprogramma. Voor en door NXT-collega’s dus! Na het uitvoeren van de evaluatie van het ontwikkelprogramma heb ik de smaak te pakken en besluit ik me aan te sluiten bij deze werkstroom. In de middag is er nog meer ontwikkeling: ik volg een van de trainingen uit het ontwikkelprogramma. Deze online training gaat over besturingsmodellen in organisaties en wordt gegeven door Galan-collega Margrietha Wats. Naast theorieën zit deze training vol met voorbeelden van opdrachten rondom dit onderwerp. De uitkomst is dat we in subgroepen de komende tijd nog over dit onderwerp door gaan praten. Na de training sluit ik mijn laptop af. Moe, maar voldaan van een inhoudelijke week. Deze blog schrijvende bedenk ik mij hoe snel ik op mijn plaats ben binnen GalanNXT: een heel fijn gevoel. Ik kijk uit naar volgende week!

Wil je meer weten over het werk van onze NXT-adviseurs? Kijk dan bij de NXT Step!